Ga je voor een nieuwbouwwoning? Dan is het onmogelijk om géén aandacht aan de energiezuinigheid van je woning te besteden. Zo moeten vanaf 2021 alle nieuwbouwwoningen Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Dit betekent dat een nieuwbouwwoning nauwelijks nog energie mag verbruiken. De energie die er nog verbruikt zal worden, dient men op te wekken via hernieuwbare energiebronnen (zonnepanelen, warmtepomp, …).

De eisen vertalen zich in de EPB-wetgeving (‘Energieprestatie en binnenklimaat’) die een bepaald E-peil vooropstelt. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger je woning. Vanaf 2018 wordt E40 de norm voor nieuwbouwwoningen, in 2021 is dat nog maar E30. Aangezien vandaag nog altijd tot 40% procent van de warmte in gebouwen langs de ramen ontsnapt, investeer je dus best in goed isolerende ramen om je E-peil te halen.

RAMEN EN DEUREN

De E-peil doelstellingen zijn erg ambitieus, maar zeker haalbaar! Uiteraard spelen de ramen en deuren van je nieuwbouwwoning een grote rol in het behalen van dit E-peil. Zo zal je naast dak- en muurisolatie ook moeten investeren in hoogisolerende ramen en deuren.

Op het vlak van EPB van je raamwerk worden de parameters uitgedrukt in U-waarden. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte door een wand of raam verloren gaat. Net zoals het E-peil geldt ook hier: hoe lager de U-waarde, hoe beter.

WAAROP MOET JE LETTEN?

Om tot de U-waarde van je ramen te komen, dien je rekening te houden met de beglazing (Uglass) en het type profiel (Uframe).

Profiel

Als eerste dien je te kiezen welk materiaal je wil gebruiken voor je ramen en deuren. Hier kies je best al voor een goede isolator om vanuit een goede basis te vertrekken. Vanwege voortdurende technologische innovaties scoren pvc-ramen vandaag nog altijd het best qua isolatiewaarden. Doch kan je tegenwoordig ook goede aluminium of houten raamprofielen terugvinden die de isolatiewaarden van pvc benaderen.

Beglazing

Naast je materiaal speelt ook de beglazing van je raam een grote rol in de U-waarde.

Vandaag kan je kiezen tussen enkel glas, dubbel glas, hoogrendementsbeglazing of drievoudig glas. Daar waar enkel glas niet meer aan te raden is, kiezen meer en meer bouwers voor hoogrendementsbeglazing. Ook drievoudige beglazing komt steeds meer en meer voor.

CONTACTEER ONS

Wil je graag meer weten over de plaatsing van nieuwe ramen of deuren?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs in onze toonzaal in Bilzen (Limburg).