In dit onderdeel helpen we je graag op weg met de meest gestelde vragen die we gebundeld hebben vanuit onze jarenlange ervaring.

De isolatiewaarde van een raam is een samenstelling van verschillende specifieke waarden die allemaal een invloed hebben op de totale isolatiewaarde.

  • Uf-waarde: Dit is de isolatiewaarde van de gebruikte profielen (F = frame).
  • Ug-waarde: Dit is de isolatiewaarde van het glas (G = glas).
  • Uw-waarde: Dit is de totale waarde van het gehele raam (W = window).

De K-waarde van glas geeft cijfermatig weer hoe goed het glas isoleert. Het meest geplaatste glas heeft een isolatiewaarde van K1.1. In de praktijk betekent dit dat bij een buitentemperatuur van -10 graden en een binnentemperatuur van 20 graden, het glas aan de binnenzijde een temperatuur van 16,1 graden heeft.

Om de K-waarde van je woning te berekenen, worden er verschillende U-waarden berekent. Deze U-waarde geeft de isolatiewaarde aan van een bepaald constructieonderdeel zoals het dak, de vloeren of de buitenmuren.

Specifieker geeft de U-waarde eigenlijk weer hoeveel warmte er verloren gaat per m² en per tijdseenheid bij een temperatuurverschil van 1°C tussen het binnen- en het buitenklimaat. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K en moet best zo laag mogelijk zijn. Een lage U-waarde betekent namelijk dat er weinig warmte verloren gaat.

De lambda-waarde geeft aan hoe goed of slecht een bepaald materiaal warmte geleidt. Ze wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe lager dat getal, hoe slechter het materiaal warmte geleidt en hoe beter het dus isoleert. Dit wil echter niet meteen zeggen dat materialen met een lage lambda-waarde altijd beter isoleren dan een materiaal met een iets hogere waarde. De hogere (slechtere) waarde kan gecompenseerd worden door de dikte van het materiaal.

De K-waarde is een getal dat de globale isolatieniveau van je woning aangeeft. Het gaat hierbij om de volledige isolatieschil van je woning: buitenmuren, vloeren, dak, vensters, … . Hoewel het tegenstrijdig klinkt, moet de K-waarde van je woning zo laag mogelijk zijn. Een lage K-waarde betekent namelijk dat je woning een hoog isolatieniveau heeft.

Ontdek via deze link de huidige K-waarde norm.

De R-waarde geeft de warmteweerstand van een materiaallaag aan, ofwel hoe goed het isolatiemateriaal de warmte tegenhoudt. Vaak wordt deze waarde gebruikt als parameter van dubbelglas, muren, vloeren, daken. Dus hoe groter de R-waarde, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert.

Om de R-waarde van isolatiematerialen te bepalen, gaat men de dikte van het isolatiemateriaal delen door de lambda-waarde ervan.

Go to Top